Pandemia trwa już ponad rok i ciągle wiele osób zastanawia się, jak uchronić się przed zakażeniem, bądź przynajmniej przejść je łagodniej. Oczywiście nie ma dobrej recepty, ale jednak są działania, które mogą zniwelować ryzyko. Poza ochroną własną, czyli noszeniem maseczek w miejscach skupisk większej ilości osób, czy w ogóle unikaniem dużych zgromadzeń, warto także zadbać o swoją dietę. Odżywianie wpływa na naszą odporność i jest to fakt udowodniony naukowo. Warto zatem wiedzieć, po jakie produkty warto sięgać. Zastanowimy się także nad suplementacją, czy i kiedy może być pomocna?
Jedzenie ryb może zwiększać Twoją odporność
Bez wątpienia ryby są bardzo zdrowe, o ile pochodzą z czystych wód i nie zawierają szkodliwych metali ciężkich. Niemniej jednak wybierając te wysokiej jakości można zapewnić sobie nie tylko porcję białka, ale również witamin z grupy B, kwasów Omega-3 i Omega-6, a także wapnia, żelaza, magnezu czy też fosforu. Jak wiadomo kwasy Omega wzmacniają układ odpornościowy, który może dać silniejszą odpowiedź immunologiczną w zetknięciu z wirusem i w związku z tym nie rozwinie się choroba. Oczywiście, jeśli chodzi o koronawirusa nie udowodniono, by żywność wpływała na ograniczenie możliwości zarażenia, jednak o odporność zawsze warto dbać. Jeśli nie masz ochoty na samodzielne smażenie ryb, to zawsze możesz wybrać catering dietetyczny z rybą i zapewnić sobie lepszą naturalną odporność.
Zrezygnuj z ciężkostrawnych posiłków, bo w ten sposób obniżasz naturalną odporność
Na pewno nie należy się objadać, bo energia, którą organizm poświęca na trawienie powinna być spożytkowana choćby na walkę z bakteriami i wirusami. Organizm zbytnio obciążony ciężkostrawną dietą będzie bardziej podatny na infekcje. Dlatego nie warto sięgać po fast foody czy ciężkostrawne gulasze w gęstych sosach z dodatkiem placków ziemniaczanych bądź inne potrawy, które są prawdziwym wyzwaniem zarówno dla żołądka, wątroby, jak i jelit. Trzeba też wiedzieć, że zwiększenie ilościowe spożywanego białka nie spowoduje wchłaniania go w większej ilości. Choć jest ono podstawowym budulcem naszego organizmu obok wody, to jednak aby białko zwierzęce czy roślinne dobrze się wchłaniało, a także dobrze przyswajało się żelazo, potrzebne są inne składniki odżywcze, a zwłaszcza witamina C, która wspiera naszą odporność. I dlatego…
Pamiętaj o codziennej porcji warzyw i owoców do każdego posiłku
Aby mikroelementy, a także białka i dobre tłuszcze były lepiej przyswajalne, potrzebne są warzywa i owoce w diecie. To dlatego powinny być one dodawane do każdego posiłku. Czasem brakuje nam pomysłów na to, co dodać do posiłku. Ale przecież nie brakuje zdrowych sałatek z marchwi, czy też kiszonek, które świetnie się do tego nadają. Jeśli szukasz bardziej urozmaiconych smaków, to możesz sięgnąć po catering dietetyczny, dzięki któremu zasmakujesz w różnego rodzaju warzywach i owocach i będziesz mieć pewność odpowiedniego zbilansowania wszystkich posiłków na cały dzień. Zwłaszcza jeśli nie masz czasu na gotowanie, to czasowe przejście na zdrowy catering może być dobrym pomysłem.
Nawadnianie i ruch mają znaczenie
Bez wątpienia poza produktami zawierającymi witaminę C, E czy D, które wspierają odporność, trzeba pamiętać także o właściwym nawodnieniu i ruchu na świeżym powietrzu. Tak naprawdę witamina D dostarczana jest do organizmu głównie za pośrednictwem promieni słonecznych. Jednak, aby było to możliwe musi być odsłonięte przynajmniej 30% ciała. Należy przy tym pamiętać o ochronie przed szkodliwym promieniowaniem UV, czyli stosowaniu kremów z filtrem. Ruch powoduje nie tylko produkcję endorfin, ale również poprawia nasze krążenie. Krew płynie szybciej i szybciej też do komórek docierają składniki odżywcze i witaminy, również te odpowiadające za odporność. W czasie wysiłku trzeba oczywiście stale się nawadniać, a także wypić porcję elektrolitów, wszak wraz z potem usuwane są z organizmu nie tylko toksyny, ale również potas, magnez, wapń, sód czy chlor. W ten sposób zapewniamy również prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Zbilansowana dieta w połączeniu z ruchem może istotnie zwiększyć naszą odporność. Warto sięgać nie tylko po ryby, ale również orzechy, czy kiszonki, a do posiłków dodawać także czosnek czy też imbir, oczywiście w racjonalnych ilościach.