Jaja kurze, stanowią podstawę wielu potraw kuchni. Stanowią one źródło wielu substancji odżywczych i są obecne w naszej tradycji oraz kulturze od bardzo już dawna. Używa się ich do przygotowania ciast i budyniów, a także sufletów, kremów i lodów. Praktyka ich codziennego zastosowania w kuchni, wymagałaby osobnego artykułu na ten temat. Jaja, zwykle kategoryzuje się na klasy, tak by ułatwić klientom, wybór ich właściwego rozmiaru, jakości oraz innych typowych dla nich cech. Z tego względu też, możemy spotkać w sklepach, opakowania oznaczone dużymi literami A, B lub C.
SAŁATKA Z JAJKIEM, CIECIERZYCĄ I POMIDORAMI
Tą prostą sałatkę, można wykonać w krótkim czasie, gdy mamy wolny dzień lub spodziewamy się wizyty znajomych. Jest również idealnym pomysłem dodatku do obiadu lub wieczornej kolacji. Wystarczy, że mamy w domu ciecierzycę w puszce, pomidory koktajlowe i świeży chleb. Sałatka z jajkiem, ciecierzycą i pomidorami, nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych.
Żeby ją przygotować, potrzebne nam będą:
- puszka ciecierzycy,
- 2 ugotowane na twardo jajka,
- około 200 g pomidorków koktajlowych lub zwykłe, duże pomidory, pokrojone w kostkę,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1-2 łyżka majonezu.
Przygotowanie sałatki, rozpoczynamy od odsączenia ciecierzycy. Wodę, w której pływała, zostawiamy na później, ponieważ przyda się nam ona do sosu. Wrzucamy cieciorkę do odpowiednich rozmiarów miski i dodajemy do niej pokrojone pomidory. Ugotowane wcześniej jaja, obieramy z łupin i również pokrojone w kostkę, dodajemy do reszty produktów. Na koniec, zostaje nam łatwy w przygotowaniu sos. W kubku lub plastikowym pojemniku, mieszamy ze sobą oliwę, majonez, przyprawy oraz niewielką ilość wody, która nam została po odsączeniu ciecierzycy. Odstawiamy gotowy i wymieszany dokładnie sos na parę minut, tak by składniki mogły wzajemnie w siebie wniknąć. Następnie dodajemy go, do przygotowanych, pokrojonych produktów i mieszamy łyżką. Ze względu na to, iż w artykule tym główną uwagę poświęcamy jajom, można ich dodać do sałatki więcej, wówczas należy również pamiętać o tym, by sos był bardziej majonezowy.
SAŁATKA Z BROKUŁEM I JAJKIEM
Sałatka ta, jest lubiana i powszechnie rozpoznawalna, ze względu na swoją barwność i użyte składniki. Można ją przygotować jako rodzaj podwieczorka, lunchu lub drugiego śniadania. Przepis podstawowy, jest prosty i nie wymaga wielkiego wysiłku z naszej strony. Wykorzystane do zrobienia tego dania produkty spożywcze, nie należą również do tych, które w znaczny sposób, mogłyby nadwyrężyć nasz portfel. Żeby przygotować sałatkę z brokułem i jajkiem, potrzebujemy około 20 minut wolnego czasu.
Przepis na sałatkę z brokułem i jajkiem. Składniki:
- 1 większy brokuł – 600 g,
- 4 duże jajka ugotowane na twardo,
- małe pomidorki typu cherry – 200 g,
- spora szczypta soli i pieprzu,
- garść siekanej natki pietruszki,
- sos: duża łyżka majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, rozdrobniony ząbek czosnku, łyżekcza soku z cytryny, odrobina soli.
Z tej ilość składników, możemy otrzymać cztery, średnie porcje pysznego dania. Najpierw należy przygotować składniki. Umyty dobrze brokuł, gotujemy tak, by nie był zbyt twardy ani też zwyczajnie przegotowany. Co możemy rozpoznać po tym, że jego różyczki się rozpadają i tracą swój właściwy kształt. Do gotującej się wraz z brokułem wody, dodajemy również łyżeczkę soli lub kostkę rosołową. Niektórzy, gotują to warzywo w całości, w garnku wypełnionym po brzeg wodą, a inni, co jest znaczenie bardziej popularne, rozdzielają brokuł przed wrzuceniem go do wrzątku, na drobniejsze elementy. Jaja kurze, gotujemy na twardo i następnie kroimy je w kostkę lub pojedyncze paski. Zarówno jaja jak i brokuł, wymagają około 10 minut gotowania we wrzątku. Studzimy składniki bazowe, a w międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy, mieszając ze sobą w kubku lub miseczce, podane w przepisie składniki. Do brokuła i poszatkowanych jaj, dodajemy drobno pokrojone pomidorki cherry lub zwykłe pomidory jakie możemy najczęściej spotkać w sklepach. Polewamy całość znajdujących się w misce produktów, sosem z dodatkiem czosnku i s’il te plaît! Ważne, byśmy nie zapomnieli o dodaniu pieprzu. Bez niego, sałatka z brokułem i jajkiem, może być zbyt mdła w smaku i nie do końca apetyczna.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I JAJKIEM
Ta sałatka, spodoba się szczególnie osobom, które lubią ostre i kontrastujące ze sobą smaki. Jej przygotowanie podobnie jak pozostałych, nie wymaga od nas zbyt dużej ilości czasu ani szczególnej wprawy w gotowaniu. Składniki sałatki z kurczakiem i jajkiem są niewyszukane i z łatwością znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym.
Przepis na sałatkę z kurczakiem i jajkiem:
- gotowana lub wędzona pierś z kurczaka,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 3 liście sałaty lodowej,
- garść rukoli,
- pomidory koktajlowe lub 2 zwykłe,
- szczypiorek,
- przyprawy.
- sos do sałatki: 2 łyżki śmietany 12%, 2 ząbki rozdrobnionego wcześniej czosnku, sól i pieprz.
Na początek, zajmijmy się odpowiednim przygotowaniem piersi z kurczaka. Świeże mięso, możemy przed przystąpieniem do przygotowania sałatki natrzeć przyprawami i zostawić na parę godzin w lodówce lub przyprawić bezpośrednio na patelni z gorącym już tłuszczem. Różnica w zastosowaniu tych, dwóch kuchennych metod, polega głównie na tym, że w sytuacji wcześniejszego zapeklowania piersi z kurczaka, mięso przechodzi w całości użytymi przez nas do jego przygotowania przyprawami. A w sytuacji drugiej, w połączeniu ze smażącym się na patelni tłuszczem, przyprawy stanowią, rodzaj jego chrupiącej skorupki. Gdy pierś już mamy kompletnie przygotowaną, musimy poczekać aż kawałki mięsa przestygną. W tym czasie, kroimy w kostkę lub grubsze paski, ugotowane na twardo jaja i palcami rwiemy liście sałaty lodowej. Rukola, z reguły nie wymaga tego zabiegu, ponieważ najczęściej możemy ją nabyć, w postaci już pociętej. Dokrajamy pomidory i szczypiorek, by następnie wszystkie produkty sałatki z kurczakiem i jajkami, zmieszać ze sobą w dużej misce lub innym, wygodnym naczyniu spożywczym. Teraz, całość polewamy sosem i mieszamy. Możemy też podać sałatkę, polaną sosem jedynie z wierzchu.