Kawa jest znana ludzkości od około 1 200 lat, kiedy to w okolicach 850 roku anonimowy etiopski pasterz spróbował niezwykłych owoców tej rośliny. Od tamtego czasu kawa podbiła cały świat. Jest jednym z najpopularniejszych rodzajów napoju w Europie, Azji, Afryce, Australii, czy w obydwu Amerykach – zarówno Południowej, jak i Północnej. Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez kawy.
Co kryje się pod słowem Doppio?
Jednym z najpopularniejszych rodzajów serwowania kawy jest tak zwana Doppio. Jest to bardzo często spotykana wariacja, która jest znana na całym świecie. Doppio to po prostu podwójne espresso. Są to więc dwie porcje kawy espresso, ale podane w jednej filiżance. Taki sposób wypicia kawy stanowi fenomenalny sposób na to, aby rozpocząć intensywny dzień z pełnią energii, która jest niezbędna do działania.
Warto zwrócić uwagę, że kawa doppio bardzo często stanowi bazę dla innych napojów kawowych i jest pewnego rodzaju fundamentem, na podstawie którego dalej tworzy się napój kawowy i stanowi o ich dalszym smaku, aromacie oraz sile pobudzenia. Oczywiście w zależności od gatunku kawy, będzie można w niej wyczuć bardzo różne nuty – o większej słodyczy, goryczy lub kwasowości. Przyjmuje się, że dobrej jakości kawa powinna mieć w sobie w odpowiednio zbalansowane wszystkie te czynniki, tak aby dawać pełen, wyjątkowy smak.
Jaki związek z Doppio ma Flat White?
Innym bardzo popularnym rodzajem kawy, dla którego Doppio może być podstawą, jest popularna flat white. Należy mieć świadomość, że flat white nie jest tym samym co cappuccino, czy cafe latte. Kawa flat white to napój, który opiera się o bazę z podwójnego espresso, czyli Doppio, ale zalanego gorącym i lekko spienionym mlekiem.
Z angielskiego flat white oznacza „płaska biała”. Te dwa słowa dobrze oddają to, czym jest flat white, a więc biała kawą bez intensywnie spienionego mleka, jak wygląda to na przykład w latte. Tego typu napój kawowy bardzo często podawany jest w kubku lub dużej filiżance, ze względu na fakt, że potrzebuje trochę większą pojemność na to, aby w pełni oddać swój smak, wynikający z idealnej kompozycji mleka oraz podwójnego espresso.
Kto wymyślił flat white?
Uważa się, że przepis na flat white wynaleziono w Australii oraz Nowej Zelandii i do dzisiaj to właśnie tam tego typu kawa jest najpopularniejszym rodzaje napoju kawowego. Jednak zyskuje ona w znaczącym stopniu zarówno w Europie, jak i w Polsce. Dlatego nie powinno być żadnego problemu, aby dla odmiany względem Latte lub Capuccino zamówić w kawiarni flat white i skorzystać z okazji, aby skosztować mikstury łagodnego mleka z intensywnym podwójnym espresso.