Jak działa kawiarka?

Kawiarka, potocznie określana jako makinetka czy kafetierka to urządzenie, które służy do parzenia kawy na kuchence. W domowych warunkach można przygotować aromatyczne espresso gotowe do wypicia lub aromatyczną bazę do napojów mlecznych. Kawiarka została wynaleziona w 1933 roku przez Alfonso Bialettiego. Do dziś jest jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania mocnej i aromatycznej kawy, nie tylko we włoskich domach. Sprawdź, jak działa to urządzenie i zacznij eksperymentować.

Budowa kawiarki

Kawiarka najczęściej powstaje ze stopu aluminium lub stali. Składa się z pojemnika z zaworkiem bezpieczeństwa oraz gwintem, lejka, sitka, gumowej uszczelki i komory, do której przelewa się kawa. Góra kawiarki ma wygodną pokrywkę z elementem do otwierania, a także rączkę, która umożliwia przelanie kawy do kubka. Przed zakupem kawiarki warto sprawdzić czy można ją użytkować na powierzchni grzewczej, którą posiadasz. Większość modeli można używać na kuchence gazowej, płycie indukcyjnej czy elektrycznej.

Jak działa kawiarka?

Samo korzystanie z kawiarki jest proste. Ważne są ziarna – powinny być mielone średnio i palone również na średni stopień. Dedykowane pod kawiarkę propozycje kaw zamówisz prosto z palarni  https://www.roastains.com/. Warto je zmielić tuż przed parzeniem, dzięki czemu kawa po zaparzeniu dostarczy maksymalnych wrażeń smakowych. Do dolnego pojemnika wlej wodę, najlepiej filtrowaną, a następnie załóż sitko. Zmielone ziarna wsypuje się do sitka do pełna, ale bez ubijania, a następnie zakręca zbiornik górny. Kawiarkę umieść na kuchence i poczekaj aż woda się zagrzeje. Para wodna powoduje powstanie ciśnienia, które wypycha wodę w górę, a ta przelatuje przez zmieloną kawę. Rozpoczyna się proces ekstrakcji – nabiera smaku i aromatu, a następnie przelatuje do górnego zbiornika. Kiedy usłyszysz charakterystyczne syczenie, zdejmij ją ze źródła ciepła. Kawa jest gotowa!

Jak dobrać kawiarkę do swoich potrzeb?

Każda kawiarka ma oznaczenie, które określa jej pojemność. 1tz oznacza filiżankę espresso o pojemności około 45 ml. Jeżeli chcesz jednorazowo przygotować jedną porcję kawy wybierz model do 3tz, dla dwóch kaw i więcej sprawdzi się 6tz. W kawiarce o pojemności 6 tz nie przygotujesz połowy pojemności. Mniej wody oznacza mocniejszą kawę, mniej kawy i mniej wody oznacza nieprawidłową ekstrakcję i płaski smak, dlatego tak ważne jest dobranie odpowiedniej wielkości urządzenia. Eksperymentować możesz z ziarnami i ich stopniem zmielenia. Unikaj drobno zmielonej i jasno palonej kawy. Na naparze nie pojawi się crema, a smak będzie niesatysfakcjonujący.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.