Płyta ceramiczna, indukcja, a może kuchenka gazowa? Każda z tych opcji ma swoje wady i zalety. Z tego powód dokonanie dobrego wyboru nie jest proste, ale z pomocą przychodzi polska firma Solgaz – lider na rodzimym rynku innowacji kuchennych i uznany w świecie producent sprzętów AGD.
Słowo o firmie Solgaz
Solgaz to firma, która powstała w 2002 roku i od tego czasu nieustannie dąży do wymyślania nowych, innowacyjnych urządzeń kuchennych. Wśród nich znajdują się m.in. okapy, które same wykrywają gotowanie, samo-gotująca płyta gazowa (którą zachwycał się sam Robert Makłowicz!) oraz kuchenki, w których zastosowane są żarniki zamiast iskrowników – rozwiązanie, którego próżno szukać wśród innych światowych producentów sprzętu AGD. Ze względu na swoje pomysły i patenty Solgaz wielokrotnie wyróżniany był na największych targach elektroniki i sprzętów gospodarczych. Sklep Solgaz to miejsce, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie.
Jaką kuchenkę wybrać? Indukcja do nowoczesnej kuchni
Nasz przegląd technologii Solgaz rozpocznijmy od rozwiązania, które ceni sobie coraz więcej użytkowników – kuchenki indukcyjnej. W wielu domach wypiera ona tradycyjne kuchenki gazowe oraz płyty ceramiczne ze względu na niezwykłą wygodę ich użytkowania. Zasada jej działania oparta jest, jak sama nazwa wskazuje, na indukcji, czyli oddziaływaniu pomiędzy polem magnetycznym w płycie, a dnem specjalistycznych naczyń, które wykorzystuje się do gotowania. Nie mamy tu do czynienia z otwartym płomieniem, jak w przypadku kuchenek gazowych, co sprzyja bezpieczeństwu i zapobiega wypadkom. To cecha kuchenek indukcyjnych szczególnie ceniona przez rodziców małych dzieci.
Kolejną zaletą tego typu rozwiązania jest szybkość i łatwość przygotowywania potraw. W gotowaniu indukcyjnym nie trzeba długo podgrzewać płyty, ponieważ ciepło wytwarza się automatycznie na dnie naczynia. Potrawa, którą chcemy tylko podgrzać, będzie więc gotowa już w ciągu kilku chwil. Z tego powodu też kuchenki indukcyjne są bardzo energooszczędne. Płyty indukcyjne Solgaz to urządzenia wychodzące naprzeciw oczekiwaniom użytkowników. Jeden z dostępnych modeli tej firmy (płyta, KTÓRA NIE ZNA GRANIC) nie ma wyznaczonych miejsc do gotowania, więc garnki można kłaść dowolnie na całej wielkości płyty!
Jak już wspomniano, do gotowania na indukcji potrzebne będą specjalne garnki. Jeśli wcześniej nie posiadaliśmy płyty indukcyjnej, będziemy musieli zakupić zestaw nowych naczyń kuchennych, co jest sporym minusem tego rozwiązania. Drugim jest fakt, że nie w każdym mieszkaniu można takie rozwiązanie zastosować – wszystko zależy od rodzaju instalacji elektrycznej w danym mieszkaniu. Może więc warto zastanowić się nad zakupem płyty gazowej?
Płyty gazowe bez płomieni GPC – innowacja od firmy Solgaz
Gotowanie na gazie ma wciąż bardzo wielu zwolenników, ale wiążę się to też z licznymi niedogodnościami – trudnością w utrzymaniu urządzenia w czystości i otwartym ogniem, który może być niebezpieczny. Obie te kwestie zostały rozwiązane dzięki innowacyjnemu patentowi firmy Solgaz, który oferuje swoim klientom płytę gazową bez płomieni. Jest to płyta gazowa pod szkłem, pokryta powierzchnią ceramiczną, która nie ma rusztów, palników ani zakamarków i jest bardzo łatwa w utrzymaniu w porządku i czystości. Wyposażona jest w intuicyjny dotykowy system sterowania i swoim nowoczesnym wyglądem i funkcjami bardzo przypomina płytę indukcyjną. Innowacją wprowadzoną przez Solgaz jest także opatentowana technologia spalania gazu, która pozwala na zmniejszenie jego zużycia nawet o 50%. Ukryte pod płytą palniki wyłączają się bowiem, gdy powierzchnia jest odpowiednio nagrzana i włączają z powrotem, gdy jest to potrzebne.
Które rozwiązanie wybierzesz? Odwiedź stronę i sklep firmy Solgaz – eksperci pomogą ci w wyborze najlepszego produktu!