Co to jest maślan sodu i na co pomaga?

To składnik, o którym mówi się coraz więcej. Ma dużą moc w kontekście dbania o zdrowie jelit. Dowiedz się, jak dokładnie działa maślan sodu i kiedy warto go przyjmować.

Maślan sodu to sól kwasu masłowego, który należy do postbiotyków. Postbiotyki są produktami metabolizmu bakterii, które powstają w naszych jelitach w wyniku fermentacji błonnika pokarmowego1. Zarówno kwas masłowy, jak i jego sól, maślan sodu, pełni istotną rolę w utrzymaniu zdrowia jelit, wspierając m.in. regenerację nabłonka jelitowego i funkcjonowanie układu pokarmowego2. Dowiedz się więcej o jego działaniu.

Dlaczego kwas masłowy i postbiotyki są ważne?

Postbiotyki, w tym kwas masłowy, są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Kwas masłowy działa jak paliwo dla komórek wyściełających jelito grube (kolonocytów), odżywiając je i wspomagając regenerację nabłonka jelitowego3. Jednocześnie modyfikuje mikrobiotę jelitową, czyli „społeczność” bakterii zamieszkujących nasze jelita.

Zbyt mała ilość kwasu masłowego występować szczególnie w przypadku diety ubogiej w błonnik, gdy naturalna produkcja tego postbiotyku przez bakterie jelitowe jest zbyt niska. W takich sytuacjach pomocne okazuje się uzupełnienie go poprzez stosowanie produktów zawierających związki oparte na kwasie masłowych. Przykładem takiego związku jest maślan sodu.

Jak działa maślan sodu?

Oto, w jaki sposób maślan sodu wpływa na nasz układ pokarmowy.

  1. Wspieranie integralności bariery jelitowej: Kwas masłowy jest źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego. Dzięki temu kwas masłowy i jego pochodne odżywiają te komórki i wspierają procesy regeneracji i utrzymania szczelności nabłonka. i
  2. Wsparcie pracy układu pokarmowego: Właściwe stężenie kwasu masłowego w jelicie umożliwia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
  3. Wspieranie równowagi mikrobioty jelitowej – stosowanie maślanu sodu wpływa na bakteryjną część mikrobioty jelitowej, wspierając rozwój korzystnych bakterii, takich jak Faecalibacterium prausnitzii i Roseburia4.

Kiedy warto stosować maślan sodu?

Maślan sodu jest stosowany do postępowania dietetycznego w wielu chorobach jelit tj.:

  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • przewlekłe zaparcia lub biegunki
  • nieswoiste zapalenia jelit, w tym choroba Leśniowskiego-Crohna
  • zaburzenia mikroflory jelitowej, np. po antybiotykach
  • problemy wynikające z diety ubogiej w błonnik

We wszystkich tych przypadkach zapotrzebowanie na kwas masłowy i ogólnie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe może być zwiększone.

Jak stosować maślan sodu?

Preparaty zawierające maślan sodu, takie jak Multilac IBS – żywność specjalnego przeznaczenia medycznego – można stosować u osób po skończeniu 7 roku życia. Maślan sodu warto stosować przez co najmniej kilka tygodni, a najlepiej trzy miesiące. Bardzo ważne jest, aby maślan sodu przyjmować pod kontrolą lekarza.

Maślan sodu to forma postbiotyku, który wspiera funkcjonowanie jelit. Pomaga w regeneracji nabłonka, oraz modyfikuje mikrobiotę. Jego przyjmowanie, np. w formie Multilac IBS, może być korzystne u osób z zaburzeniami czynnościowymi jelit, w tym z zespołem jelita drażliwego.

1 Adrian Martyniak, Aleksandra Medyńska-Przęczek, Andrzej Wędrychowicz, Szymon Skoczeń, Przemysław J. Tomasik, Prebiotics, Probiotics, Synbiotics, Paraprobiotics and Postbiotic Compounds in IBD

2 Załęski A., Banaszkiewicz A., Walkowiak J., Butyric acid in irritable bowel syndrome. Prz Gastroenterol 2013; 8 (6): 350–353.

3 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561422003843#:~:text=Summary,three%20G%2Dprotein%20coupled%20receptors

4 Waśko-Czopnik D. Use of butyric acid in bowel diseases. Lekarz POZ. 2024;10(1):65-69

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.