Korzyści zdrowotne buraków
Buraki znane są również jako boćwina, którą stosuje się głównie w sałatkach i zupach. W Chinach jest od wielu lat używany jako afrodyzjak. Kalorie buraczane są dość niskie, ale są dobrym źródłem sacharozy. Ze względu na zawartość sacharozy są one wykorzystywane do produkcji rafinowanego cukru.
Korzyści zdrowotne buraków cukrowych są różne ze względu na ich wartość odżywczą. Zawiera niezbędne minerały, witaminy, błonnik pokarmowy oraz związki organiczne, takie jak glicyna, luteina, betaina i karotenoidy. Jest również doskonałym źródłem flawonoidów antocyjanów.
Buraki przynoszą ogromne korzyści zdrowotne, takie jak: poprawa krążenia krwi, Zapobiega zaćmie, stosowany w leczeniu niedokrwistości, chorób nerek, niestrawności, łupieżu, chorób serca, itp.
Kalorie buraka ćwikłowego: Jedna średnia misa buraka zawiera około 60 kalorii, witamin i minerałów.
Tutaj znajdują się korzyści zdrowotne buraków:
1. Doskonały dla kobiet w ciąży:
Buraki przynoszą liczne korzyści zdrowotne, a jedną z ważnych cech jest to, że są one wypełnione kwasem foliowym, który jest niezbędny dla kobiety w ciąży. Kwas foliowy jest istotnym składnikiem rozwoju rdzenia kręgowego nienarodzonego dziecka. Kalorie buraka są ograniczone w tym samym momencie, co daje dodatkową dawkę energii dla kobiet w ciąży.
2. Zapewnia ulgę w zaparciach:
Jedną z najlepszych zalet buraków jest zapewnienie zawartości włókien i pomocy jako środka przeczyszczającego. Pomaga oczyścić jelito grube i jest przydatny przy wypłukiwaniu okropnych toksyn. Reguluje również ruch jelit.
3. Zapobiega osteoporozie:
Buraki zawierają mineralną krzemionkę, która sprawia, że organizm skutecznie wchłania wapń. Wapń jest niezbędny do utrzymania kości i zdrowia zębów. Korzyść zdrowotna buraka cukrowego utrzymuje osteoporozę w ryzach i sprawia, że kości są mocne i stabilne. Inne niż buraki, owoce pomelo i nasiona lnu również zapobiegają osteoporozie.
Korzyści zdrowotne buraków są różne, ale również pomocne jako afrodyzjak. Burak zawiera minerał zwany borem, który jest znany z produkcji hormonów płciowych. Zwiększa libido i poprawia płodność. Dlatego włączenie buraków do codziennej diety może poprawić Twoje życie seksualne.
5. Zapobiega objawom katarakty:
Zawartość kalorii buraka ćwikłowego jest znacznie mniejsza i zawiera beta-karoten, czyli witaminę A, która jest pomocna w łagodzeniu i unikaniu chorób oczu związanych z wiekiem, takich jak zaćma i zmniejsza objawy zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina A jest antyoksydantem, który jest wymagany dla optymalnej korzyści dla Twojego organizmu.
6. Leczy choroby układu oddechowego:
Burak zawiera witaminę C, która jest używana do zapobiegania astmie. Korzyści zdrowotne buraka ćwikłowego to bogate źródło beta-karotenu, który pomaga zapobiegać objawom raka płuc. Zawartość witaminy C wspomaga działanie antyoksydacyjne i zwalcza wolne rodniki. Wzmacnia aktywność białych krwinek, co zapobiega wyłapywaniu przez organizm infekcji grzybiczych, wirusowych i bakteryjnych. Oprócz buraków, korzyści z owoców passiflory wspierają również zdrowy układ oddechowy.
7. Poprawia wytrzymałość:
Zawartość azotanów w burakach pomaga zwiększyć poziom energii i przyczynia się do poszerzenia tętnic, które są przydatne w przekazywaniu tlenu do różnych części ciała. Burak jest również doskonałym źródłem żelaza, które poprawia wytrzymałość i daje ulgę w zmęczeniu i znużeniu.
8. Zapobiega cukrzycy:
Dla pacjentów chorych na cukrzycę burak jest dobrodziejstwem, ponieważ są to kalorie buraka, które są nieistotne i mają średni indeks glikemiczny warzyw. Uwalnia cukier bardzo powoli w organizmie i reguluje poziom cukru. W przypadku intensywnego łaknienia cukru można stosować buraki w regularnej diecie.
9. Zmniejszyć poziom złego cholesterolu:
Korzyści zdrowotne buraków są ogromne, ale jedną z nich wykorzystuje się również do obniżenia złego cholesterolu. Zapobiega również tworzeniu się płytki bakteryjnej i osadzaniu się płytki bakteryjnej w tętnicy. Burak składa się z rozpuszczalnych włókien, betacyanin i flawonoidów. Betacyaniny to substancja, która nadaje burakom purpurowy czerwony kolor i jest silnym przeciwutleniaczem.
Zalety soku buraczanego:
Sok z buraków jest popularnie stosowany jako napój detoksykacyjny, który pomaga wypłukiwać toksyny i stymuluje komórki wątroby.
Zwiększ wydajność mózgu:
Korzyści z soku buraczanego są różne takie jak picie soku buraczanego może zwiększyć wytrzymałość. Znane jest również zwiększenie spożycia tlenu. Ze względu na zwiększone spożycie tlenu, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i zapobiega pojawieniu się demencji.
Inne korzyści z soku buraczanego. W starożytności Rzymianie używali soku buraczanego do picia, aby wzmocnić swoje libido. Pomocne jest zmniejszenie bólu w artretyzmie.
Różne sposoby spożywania buraków:
Buraki mogą być spożywane na wiele sposobów i należy jeść je codziennie ze względu na ich korzystny wpływ na zdrowie. Można jeść na surowo, usuwając skórę lub parzyć i jeść. Może być dodawany do sałatek, zup i soków.
Słowo ostrzeżenia:
Burak ćwikłowy zawiera szczawian, który może krystalizować płyny ustrojowe, gdy jest spożywany w nadmiarze. Pacjenci z problemami z woreczkiem żółciowym lub nerkami powinni unikać lub skonsultować się z lekarzem przed jedzeniem.